tiistai 25. lokakuuta 2016

Milloin suomalaiset siirtyvät kaljasta viiniin?

viinikurssi
Olut on maailman vanhin ja suosituin alkoholijuoma, ei siis ihme, että me suomalaisetkin siitä pidämme. Esimerkiksi Roomassa viini on syrjäyttänyt vähitellen oluen ja oluen juojia alettiin pitämään barbaareina. Roomalaiset istuttivat viiniköynnöksiä Reiniin asti ja ihan vain sen takia, että eivät arvostaneet olutta.

Tapahtuuko Suomessa jossakin vaiheessa samalla tavalla kuin Roomassa? Tuleeko viini syrjäyttämään oluen hitaasti, mutta varmasti? Jos kuitenkin miettii, miten Suomessa käytetään viiniä ja miten olutta, en usko, että tulee tapahtumaan.

Suomalaisten viininjuonti on sosiaalista ja se yhdistetään illanistujaisiin ja juhliin. Useimmiten sen kanssa tarjotaan ruokaa ja sitä pidetään vähän ”parempana” juomana. Suomessa viiniä nautitaankin tyypillisesti osana rentoa juhlaa tai illanviettoa, joskus lasillinen kotona viikonloppuna sekä päivällisen tai muun aterian yhteydessä.

viinikurssit
Oluen suomalaiset kelpuuttaa kyllä ruokapöytään kuten myös seurustelujuomaksi, mutta kaikista eniten se mielletään saunajuomaksi. Tätä mieltä on tutkimusten mukaan 95% suomalaisista. Kun suomalainen valitsee ruoan seuraksi oluen, on ruoka useimmiten muuta kuin hieno pihvi, jonka kanssa valitaan mieluummin viini. Lisäksi oluen ja ruoan yhdistelmän valitsee useimmiten mies.

Kun ajattelee suomalaisten tottumuksia ja käsityksiä oluesta ja viinistä, on hankala kuvitella, että kumpikaan syrjäyttäisi toista. Toisen käyttö voi lisääntyä, toisen vähentyä, mutta en usko, että Suomessa kävisi koskaan niin kuin Roomassa.

Saa nähdä, millaisen suosioon viinikurssit tulevat Suomessa nousemaan. Niillä on kuitenkin paikkansa oluen rinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti